Nadzor i upravljanje radom IT infrastrukture i usluga

Sedam IT → Rješenja i usluge → Zajednička rješenja

Tehnološki i procesni nadzor IT infrastrukture i servisa

Kontaktirajte nas

Hvala na javljanju!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Zatvori
Sedam IT rješenja za nadzor IT infrastrukture i servisa primjenjiva su:

→ u privatnom sektoru
→ u javnim poduzećima i ministarstvima
→ u bankama i drugim financijskim institucijama
→ kod telekom operatera

Sedam IT nadzorni sustav

Kontaktirajte nas

Nadzor infrastrukture

Da bi se postiglo učinkovito upravljanje poslovnim procesima i odgovarajuća kvaliteta usluge za korisnike, potrebna je dobro organizirana struktura koja omogućuje centralno upravljanje elementima ICT infrastrukture i pripadajućim servisima. U nastojanju da se izbjegne ometanje mrežnih poslovnih procesa u Enterprise okruženju, nude se brojna rješenja za sustav nadzora i upravljanja ICT infrastrukturom i servisima.

Konkretan primjer, od nastanka problema do rješavanja situacije:

  • Performance Management Sustav šalje upozorenje na Fault Management Sustav: zauzeće linka je preko 80% što odstupa od uobičajenih 10% u protekla tri tjedna.
  • Fault Management Sustav generira alarm i otvara incident u Service Desk Sustavu. Zaduženi djelatnik preuzima incident.
  • Iz Fault Management Sustava otvara se izvješće za navedeni link u Sustavu za analizu prometa. U izvješću se vidi zauzeće linka u in/out smjeru te se radi drill down na detaljnija izvješća koja prikazuju tko generira promet na linku.
  • Vidi se da određena IP adresa preuzima multimedijski sadržaj s interneta.
  • Korisnika s navedenom IP adresom upozorava se da zaustavi preuzimanje i ono se zaustavlja.
  • Zauzeće linka pada ispod 70% i alarm se briše u Fault Management Sustavu.
  • Fault Management Sustav zatvara incident u Service Desk Sustavu.

 

Nadzor servisa

Za razliku od nadzora IT infrastrukture, koji je primarno tehnološki orijentiran, IT Service Management (ITSM) primjenjuje procesni pristup, usredotočujući se na korisničke potrebe i IT usluge više nego na IT sustave, s naglaskom na stalni napredak. ITSM se primarno koristi u svrhu podrške za korisničko iskustvo i kvalitetu servisa.

ITSM čine organizirani i strukturirani procesi, pravila i procedure, koje primjenjuje organizacija u svrhu dizajniranja, planiranja, isporuke, operativnog funkcioniranja i kontrole IT servisa koji se nude korisnicima, a u svrhu uspostave IT Service Managementa koristi se Service Desk sustav.

Katalog servisa jedna je od smjernica unutar ITSM-a i služi kao jedinstvena, središnja točka za zaprimanje zahtjeva za servisima, koji su na ovaj način točno i jasno definirani te dostupni svima. Katalog servisa povezan je s asset managementom, koji se bavi upravljanjem hardverskim i softverskim komponentama koje izgrađuju IT uslugu.

Konzalting
Kroz ICT konzalting pomažemo Vam u osmišljavanju i realizaciji rješenja, a svojim stručnim znanjem osiguravamo maksimalnu učinkovitost uz minimalne troškove

Tehnička podrška
Sedam IT kontakt centar podržava uspješno izvršavanje vaših IT projekata koristeći provjerene metodologije upravljanja projektima