Sedmica završila projekt implementacije Zabbix nadzornog sustava u Erste Group IT

Sedam IT → Vijesti

Sedmica završila projekt implementacije Zabbix nadzornog sustava u Erste Group IT

Objavljeno  

16/12/2018

Završen je projekt implementacije open-source softverskog alata Zabbix u Erste Group IT.

Zabbix donosi jedinstveno upravljačko sučelje i obuhvaća nadzor kompletne mrežne i sistemske infrastrukture (preko 2000 uređaja) te nadzor produkcijskih aplikacija (njih oko 1500).

Ciljano stanje je centralizirani, all-in-one sustav koji uklanja potrebu za višestrukim administracijskim i korisničkim sučeljima. Smanjuje se potreba za znanjem administriranja i korištenja različitih alata, te se znatno smanjuje utrošak vremena za administraciju jer je potrebno ažurirati samo jedan alat.

Nadziru se performanse i kvarovi na Linux/Unix i Windows serverima, virtualnoj okolini (VMware, HyperV), bazama (Oracle, MySql, Mssql), storage sustavima i SAN switchevima. U nadzor su uključeni i Blade serveri i šasije, UCS serveri, Tape library uređaji,  F5 load balanceri, te energetski i klimatizacijski sustavi.

Na aplikacijskoj razini radi se provjera dostupnosti web siteova, nadzire status pojedinih servisa uz healthcheck status baza te se prati broj procesa servera i broj sesija na servisu i bazama, uz mjerenje SLA raspoloživosti servisa. Zabbix se integrirao s Dynatrace APM alatom tako da prima i prikazuje alarme s Dynatrace sustava koristeći SNMP trapove i prikaz grafova s Dynatracea unutar svojih portala.