Sedmica završila projekt implementacije Zabbix nadzornog sustava u Erste Group IT

Završen je projekt implementacije open-source softverskog alata Zabbix u Erste Group IT. Zabbix donosi jedinstveno upravljačko sučelje i obuhvaća nadzor kompletne mrežne i sistemske infrastrukture (preko 2000  uređaja), te nadzor produkcijskih aplikacija (oko 1500).

Ciljano stanje je centralizirani, all-in-one sustav koji uklanja potrebu za višestrukim administracijskom i korisničkim sučeljima. Smanjuje se potreba za znanjem administriranja i korištenja različitih alata, te se znatno smanjuje utrošak vremena za administraciju jer je potrebno ažurirati samo jedan alat.

Nadziru se performanse i kvarovi na Linux/Unix i Windows serverima, virtualnoj okolini (VMware, HyperV), bazama (Oracle, MySql, Mssql), storage sustavima i SAN switchevima. U nadzor su uključeni i Blade serveri i šasije, UCS serveri, Tape library uređaji,  F5 load balanceri, te energetski i klimatizacijski sustavi.

Na aplikacijskom nivou radi se provjera dostupnosti web site-eva, nadzire status pojedinih servisa uz healthcheck status baza, te se prati broj procesa servera i broj sesija na servisu i bazama, uz mjerenje SLA raspoloživosti servisa. Zabbix se integrirao sa Dynatrace APM alatom na način da prima i prikazuje alarme s Dynatrace sustava koristeći SNMP trapove i prikaz grafova s Dynatrace-a unutar svojih portala.