Ljubav prema psećim izložbama dogodila se sasvim slučajno. Naime, predsjednik Retriever kluba Hrvatske pozvao nas je da sa svojim osmogodišnjim retriverom Bonom dođemo vidjeti kako pseća izložba izgleda i o čemu se to zapravo radi. Izložba je bila na Ključić Brdu, vidjeli smo puno različitih retrivera (nisam ni znala da postoji toliko različitih pasmina retrivera!) i proveli lijep dan u prirodi. Da budem iskrena, ono što nas je privuklo da dođemo opet bila je hrana – ukusna kotlovina i grah.

Slobodno vrijeme

Kako se dogodila ljubav?

Kako je sve počelo?

Tako je počelo – obiteljski izleti u prirodu i fina hrana, a preraslo je u puno, puno više. Kako je vrijeme prolazilo, a mi se upoznavali s različitim gradovima Hrvatske, moje znanje o pasmini, standardu i izložbama postajalo je sve veće. Na izložbama su psi podijeljeni po pasminama, a u svakoj pasmini podijeljeni su po razredima – bebe (psi 3-6 mjeseci starosti), najmlađi (psi 6-9 mjeseci), mladi (9-18 mjeseci), međurazred (15-24 mjeseca), otvoreni (15 mjeseci – 8godina), veterani (od 8 godina), prvaci (psi koji posjeduju šampionat) i radni (psi koji su položili radni ispit). U dobi od 15 mjeseci na dalje, psi koji su proglašeni prvim u svom razredu, te su osvojili kandidaturu za šampionat (CAC) natječu se za titulu najljepšeg psa pasmine (BOB). U poslijepodnevnim satima pobjednici pasmina (BOB) natječu se međusobno u svojim FCI skupinama te se naposljetku najljepši psi FCI grupa (BOG) natječu za titulu „Best in Show“ (BIS), odnosno – Najljepši pas izložbe. Prilikom ocjenjivanja, sudac uspoređuje koliko je pas u skladu sa zadanim standardom, a standard je propisan na način da izgled psa omogućava što uspješniji rad psa – za koji je namijenjen. Na primjer, kod zlatnih retrivera su to dobro razvijene kosti i snažna muskulatura koja se odražava u snažnim pokretima, koji mu olakšavaju donošenje odstrijeljenih ptica čak i iz vode (engleski: to retrieve = vratiti, donijeti natrag). Također, gleda se i temperament psa, tako da retriveri moraju biti uravnoteženi, veseli i ne smiju pokazivati nikakve znakove straha i agresije. Upravo zato, rodovnica je vrlo bitna, jer je ona dokaz podrijetla psa, njegovog temperamenta i izgleda. Rodovnica ne služi samo za izložbe, već je ona garancija da je pas nastao od zdravih jedinki i da je zbilja ono što želite, ukoliko vam se neka pasmina sviđa.

Bono i Didi

Bono je zatvorio svoj veteranski šampionat (bio je na 3 izložbe prvi, s ocjenom odličan te je dobio titulu Prvak Razreda Veterana), a sestra je željela novog psa, tako da je u naš život došla retriverica Didi, odnosno punim imenom – Diana of Sunnyfields. No, nije bilo lako. Nekoliko mjeseci sam tražila psića koji će sljedećih 15ak godina provesti u našem životu. Tražila sam roditelje s odličnim rezultatima s izložbi – no ono što mi je bilo najbitnije je zdravlje. Zlatni retriveri iz nekontroliranog uzgoja vrlo često imaju problema s kukovima pa vrlo mladi dobiju displaziju ili s 5-6 godina šepaju, tako da mi je bilo bitno da su kukovi i laktovi roditelja dobri te oči zdrave (HD A, ED 0 i PRA1 i 2 CLEAR).
Didi je ispunila sva moja očekivanja! Zatvorila je mladi šampionat Hrvatske, mladi šampionat Slovenije i mladi šampionat Bosne i Hercegovine. Za svaki od tih šampionata bilo je potrebno osvojiti na 3 izložbe u toj zemlji titulu Prvak Razreda Mladih. Osim što je lijepa, Didika je i pametna – položila je ispit za psa pratioca s ocjenom odličan (95/100). I ono što je naravno najvažnije, Didi je zdrava – HD A, ED 0 i OCD free :).

Malena se obožava pokazivati i trčati ringom, tako da se nadam da će ostvariti uvjete i za zrele šampionate koje je do sada zatvorila u razredu mladih. Također, nadam se da će početi trenirati kao pas spasioc, a ići ćemo i na testiranje pa ukoliko prođe, Didi će raditi kao terapijski pas, odnosno pas pomagač.

Kada sve te aktivnosti ostavimo sa strane, ljubav i sreća psa je ono što je najbitnije. Družite se s njima, provodite dane u prirodi i volite ih, a oni će uzvratiti bezgraničnom ljubavi.

Kakve psi imaju veze za IT-jem?

Imaju sve i ništa. Bez njih možemo, ali s njima nam je ljepše. Oni nas ispunjavaju i oplemenjuju. Oni su sastavni dio mog svakodnevnog života – i u svom dnevnom IT ritmu pogled na ovu njušku daje motiv.
Jer...

„A dog is the only thing on Earth that loves you more than he loves himself!“