„BUDI SLOBODAN - Mi u Sedmici znamo da je ideal slobode pokretač svih ljudskih aktivnosti. Za nas biti slobodan znači da svatko odgovorno čini ono što nitko drugi ne bi mogao činiti bolje.“ riječi su koje su me prvi radni dan dočekale na mom novom radnom mjestu.

HR

Svaki početak ne mora biti težak

Baš sam razmišljala dan prije o slobodi u jednom drugom kontekstu, ali se sadržaj oba nauka načelno poklapa. Razmišljala sam kako stvarno želim biti slobodna, u punom smislu te riječi. Tek tada ću imati slobodu uistinu biti produktivna i dati ono najbolje od sebe. Bila sam iznenađena tekstom koji se nalazio na stolu, no to mi je ujedno bio i prvi znak da je moja odluka o promjeni posla bila ispravna. Dobar početak, zar ne?

Kako je dan odmicao, a i ništa neubičajeno za prvi radni dan, „na prstima“ sam se kretala kroz prostorije tvrtke promatrajući lica koja su, razumljivo, i mene promatrala. Unatoč izravnim pogledima, osjećala sam mir, gostoljubivost i prihvaćanje. Naime, postoje situacije (uvjerena sam da ste ih svi osjetili) kad nas netko zaista gleda „ispod oka“. No, ovdje tome nije bilo niti traga. Jer bez obzira na sve, prvi dojam je važan, i nema druge šanse za njega. A osjećaj pripadnosti koji sam osjetila, motivirao me i ushitio. Hvala Vam ekipa od srca na prvom dojmu!

Ohrabrena pozitivnom energijom i dobrim vibracijama jedva sam čekala novi dan.
Svjesna sam kako svugdje, u privatnom i poslovnom, ima i dobrih i loših dana, i dobrih i loših procesa, i problema i izazova, ali ja stvarno odmah osjetim „duh“, ono što čini jednu tvrtku zajednicom. Prvih dana mog novog posla proteklo je zaista brzo, no odjednom sam se sjetila da nisam vidjela „velike i uobičajeno, nedodirljive direktore! Gdje li su članovi uprave, vlasnici...njihovi moderni uredi kojima „mi obični“ i nemamo pristup. Nisam ih uspjela naći. A znate li zašto ih nisam uspjela naći?! Hm… imam „profesionalnu deformaciju“ :) Tražila sam odijela!! E da to je bio problem…. Tražila sam odjela a ne ljude. I znate li gdje sam ih našla – na svim mjestima gdje su bili ostali ili ustvari gdje su bili svi. Ustvari sam ih već sve upoznala – upravo kao ljude – nesvjesna njihove pozicije unutar tvrtke. Bila sam sretna što je okruženje u kojem se nalazim ono u kojem su svi svjesni da titula ne čini osobu, da te neće pamtiti po satu, sakou, uredu, autu, autoritetu… Svi ćemo mi biti zapamćeni po djelima koja smo radili, po osmjesima koje smo bezuvjetno davali ili po konstruktivnim kritikama koje smo izricali. Prije svega treba biti čovjek, a to je ono najteže kada si na visokoj poziciji. Eto, to sam ovaj tjedan vidjela, i upoznala velike ljude a ne velike „face“. I onda kao šlag na tortu došao je petak i moj rođendan. Nisam mogla bolje proslaviti 29-ti rođendan nego baš tu, baš u Sedmici, baš u ovoj maloj slatkoj kuhinji, među ljudima koji zrače pozitivnom energijom. Još jednom im hvala na svim lijepim čestitkama koje su mi uputili nakon samo tri dana poznanstva.

E sada kada smo se malo nasmijali, bacimo se na posao. Nisam samo obilazila urede, u prvih pet radnih dana dobila sam nekoliko poziva timova kako bi upoznala rješenja i proizvode Sedmice. Jedva čekam, jer želim učiti, a činjenica kako su ljudi ovdje spremni podijeliti stečeno znanje i svoje vrijeme s novakom u tvrtki, poput mene, bila je točka na i mog radnog tjedna.

Stoga, najveća moć kojom raspolažemo u životu je - moć izbora. U svakom trenutku pred nama je izazov odluke, izazov izbora između nekoliko mogućnosti. I ovaj sadašnji naš trenutak, zapravo je rezultat svih dosadašnjih izbora i svih odluka koje smo tijekom života donijeli. I kad god nam se čini da smo u bezizlaznoj situaciji, znači da smo zaboravili na najveću moć kojom raspolažemo u stvaranju svog životnog puta – moć izbora.

Moja iskustva u prvom radnom tjednu – potvrdila su da sam iskoristila svoju moć. A ona je moj izbor da svoju karijeru nastavim baš ovdje. U Sedmici.
Martina